Benim Dünyam Benim Geleceğim

Kutadgu Parıltı
5 min readSep 12, 2019
SDG Impact Accelerator Showcase Etkinliği (Cozone - 12.09.2019)

Benim Dünyam Benim Geleceğim, bir slogandan çok daha fazlası. 2015 yılında AIESEC (Türkiye Ekonomi Öğrencileri Birliği bkz. https://aiesec.org.tr/) bünyesinde gönüllü iken tanıştığım yeni ismiyle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (bkz. https://www.kureselamaclar.org/), 2015 yılından beri hayatımın bir parçası haline geldi. 17 amaç ve 169 alt hedeften oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2030 yılına kadar devam eden bir zaman çizelgesine sahiptir. Peki, biz geleceğin yetişkinleri olan gençler sahip olduğumuz bu eşsiz Dünya için ne yapabiliriz?

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Tablosu

İşte bu soru aklımı 2015 yılından beri kurcalayan bir noktaydı. Çünkü, bu Dünya, Benim Dünyam Benim Geleceğim. Sahip olduğumuz bu Dünya için bir şeyler yapmamız gerektiğine uzun yıllardır inanmaktayım. Mart ayında gönüllüsü olduğum Sivil Yaşam Derneği (bkz. www.siyamder.org) bünyesinde bu amaç doğrultusunda 16–29 yaş gençlerin farkındalığını arttırmak ve daha iyi bir Dünya için çözümler bulmaları için Benim Dünyam Benim Geleceğim ulusal programını hayata geçirdik. Yine aynı vizyon ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eğitim Modülü’nü de hayata geçirmek için yine dernek bünyesinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Geçtiğimiz günlerde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Mülteci sorununa çözüm bulmak üzere Dış İşleri Bakanlığı, Limak Holding, Eczacıbaşı, Bill & Melinda Gates Vakfı, Dünya Gıda Programı ve UNDP ortaklığında Türkiye’nin ilk uluslararası etki hızlandırıcı programı tanıtıldı. Bu program kapsamında 12 Eylül 2019'da ODTÜ Cozone’da sunum günü düzenlendi. Bu sunum günü kapsamında 13 start-up sunum yapma ve geliştirdikleri çözümleri paylaşma fırsatı buldu.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Etki Hızlandırıcı Programı Logosu

SDGIA kapsamında sunum yapan firmalar ve geliştirdikleri çözümler ise şu şekildedir.

Akyas: Kullanıcıların her zaman, her yerde kurulabilen eksiksiz bir sanitasyon sistemine erişmelerine yardımcı olur ve hastalık bulaşmasını önlemek için dışkı içindeki patojenleri (3 gün içinde) dezenfekte eder. AKYAS sistem 0 su, 0 enerji ürünüdür ve sistem mevcut tesislere minimum maliyetle entegre edilebilir. AKYAS’IN hedefi, dünyadaki insanlara güvenli ve uygun fiyatlı sanitasyon çözümleri sunmaktır.

Blue Filter: Herhangi bir kimyasal katkı maddesi veya enerji kullanmadan nitratların ve diğer zararlı maddelerin su arıtımı için doğal filtreler üretiminde uzmanlaşmıştır. Mavi filtre, ürünlerimizde yeşil malzemeler kullanır, ayrıca su kalitesi için farkındalık hizmetleri ve çevrim içi veya çevrimdışı testler sağlar. Mavi filtre ürünleri hem su hem de tarım sektöründe ağırlık ve boyut açısından tüm müşterilere uygundur.

Change:Water Labs: Topluluklar temizlemek için büyük ölçüde atık toplama maliyetlerini, birimler ve frekansları azaltmak, böylece merkezi olmayan temizlik çok daha ölçülebilir ve sürdürülebilir olması için hizmet sağlayan agresif günlük kanalizasyon yerinde uzakta (veya “flush”) %90–95 buharlaşmaya tuvalet daraltılması “iThrone”, taşınabilir bir atık geliştiriyor. 2 çekirdek teknolojileri şunlardır: (1) sıvı ve katı atıkların su içeriğini ıslatan ve buharlaştıran düşük maliyetli bir evaporatif membran; ve (2) kokuyu ortadan kaldıran havalandırmaya güç veren “çiş ile çalışan” bir pil. Tuvaletleri sadece suyu korumakla kalmaz, temiz suyu atıklardan kurtarır.

Garv Toilets: Yoğun nüfuslu yetersiz hizmet veren topluluklara entegre yıkama çözümleri sunar. Onların yolculuk yapısı da taşınabilir bir yıkılmaz ve akıllı umumi tuvalet gelişimi ile başladı. Hedef topluluklarının çoğu toplum sanitasyonuna bağlıdır ve büyük ölçüde bu tuvaletler ya pis, hijyenik olmayan ya da tahrip olmuşlardır, bu da açık dışkılama uygulamalarına ve daha sonraki diarroheal hastalıklara yol açar.

Nepser A.Ş: Enerji tüketimi olmadan atıksu arıtımına odaklanan bir şirkettir. Ürünleri sadece doğanın ve suyun gücünü kullanır.

Gravity Earth: Herkesin güvenli bir dijital cüzdanda güvenilir dijital kimlik bilgilerini alabileceği, depolayabileceği ve yönetebileceği bir bulut platformu sunar. Çözümleri, küçük işletmelerin tedarikçilerden, yardımcı programlardan ve ödeme sağlayıcılarından gelen verileri kullanarak daha ucuz krediye erişmelerine yardımcı olur. İkincisi, verilerini GDPR uyumlu bir şekilde para kazanabilir ve daha fazla çözücü müşteriden yararlanabilir ve kredi verenler, kredibiliteyi daha iyi değerlendirmelerine yardımcı olan doğrulanabilir verilere kolay erişebilir, böylece riski azaltır ve müşteri tabanını genişletir.

Sertifier: Kullanıcılarına (yani üniversiteler, STK’lar, firma içi eğitim gerektiren özel sektör şirketleri, vb.) olanak sağlayan bir web uygulamasıdır.) akıllı sertifikaları tasarlamak, dağıtmak ve saklamak ve rozetleri açmak. Sertifikalar, bu sertifikalara uygun olarak kazanılan becerileri temsil eden etiketlerle birlikte blockchain tabanlı bir sistemde saklanır.

Tykn.Tech: Doğal veya insan yapımı felaketten etkilenen birçok kişi, kimliklerini kanıtlamanın kolay bir yolu olmadan kendilerini bulur ve yardım veya kamu hizmetlerine erişmeyi zorlaştırır. Tykn’nin dijital kimlik platformu, kamu ve özel kurumların, kişisel veri kanıtlarını paylaşmak ve talep etmek için yenilikçi bir yolun yanı sıra dijital kimlik bilgilerini yayınlamasına ve doğrulamasına olanak tanır. Kullanıcılar, her mobil cihazda çalışan ve kurumlardan dijital hizmetlere özel ve güvenli bir şekilde erişim sağlayan bir uygulama, dijital kimlik cüzdanı ile sağlanır. Onların amacı tüm yardım dağıtım zinciri boyunca değer yaratma sağlanması, yardım-dağıtım süreci içinde kimlik bileşeni dönüştürmektir.

Zaka ID: Dijital ve fiziksel hizmetlere hemen ve güvenli bir şekilde erişmesi gereken kişilere yardımcı olur. Bunu, tüketicilere proaktif olarak oluşturmalarına, depolamalarına ve kişisel kimlik bilgilerini kullanmalarına yardımcı olan güvenli bir mobil uygulama sağlayarak yaparlar, bu da uygulama aracılığıyla yetkilileri veya güvenilir üçüncü tarafları yayınlayarak otomatik olarak doğrulanabilir. Bu dijital kimlik cüzdanı, bir telefona sahip olan veya daha önce erişemedikleri hizmetlere erişmek için ilgili servis merkezlerine ulaşabilecek kişilere, gerekli kimlik bilgilerini zamanında sunamamaları nedeniyle yardımcı olur.

Fazla Gıda: İhtiyacı olan insanlara bağış hayır Kurumlarına fazlası ile şirketleri bağlayan, gıda fazlası yönetmek için ilk dijital bütünsel teknoloji platformu sağlar. Gıda Geri Kazanım hiyerarşisine göre çözümleri önceliklendiren Fazla Gıda, kaynaktaki Atıkları azaltmak için artı stokları bağışlamanın yanı sıra artı ve veri analitiğinin geri dönüşümü ve yeniden satılması için benzersiz bir pazar oluşturur.

Cambridge Motorics: Cambridge Motorist’in misyonu, performansı hızla ve güvenilir bir şekilde objektif olarak ölçen uyarlanabilir eğitim platformu sağlayarak mesleki eğitim (“VT”) sektörünü bozmak ve devrim yapmaktır. Farklı el becerisi türlerini eğiten ve yüksek hassasiyetli verileri yakalayan özel test kulelerinden oluşur. Vizyonları, performansı yorumlamak ve tüm paydaşları güçlendiren sağlam geri bildirim sağlamak için güçlü veri analitiği dağıtmaktır.

Migport: Her günlük sorunları ile ilgili diğer yerli ve kuruluşlar ile bilgi alışverişinde mültecilere yardım eder. Migport’un Soru-Cevap uygulaması Türkiye’deki mültecilerin günlük sorunları ile ilgili anonim gerçek zamanlı veri toplar. Profillerin kategorizasyonu, beceri setleri ve envanterine sahip olan Migport’un veri tabanı, mültecileri Türkiye’deki istihdam olanaklarıyla birleştiren anonim dijital kimlik olarak işlev görüyor. Migport yardım kuruluşları kanıt veri tabanlı raporlar ile mülteciler için daha iyi sosyal uyum programları hazırlamak ve çevrimiçi kolayca güvenli ve anonim mültecilere ulaşmak.

Mark Labs: Mark Labs, misyon odaklı bir veri analizi yazılım şirketidir. Teknolojileri, yatırımcıların, şirketlerin, hükümetlerin ve hayırseverlik sektörünün sürdürülebilirlik, sosyal etki ve hayırsever yatırımlar ve faaliyetler üzerindeki yatırım getirisini değerlendirme, yönetme ve optimize etme yeteneğini katlanarak geliştirir.

Finale kalan 13 uluslararası start-up 13 Eylül 2019 tarihinde İstanbul ideaport’ta demo day düzenlenerek, kazanan ekipler belirlenecek ve program sonuca ulaşacak. Sivil Yaşam Derneği olarak da yakından takip ettiğimiz SDGIA tarzı daha nice programların hayata geçirilmesini umuyoruz.

Program hakkında detaylı bilgi için: https://sdgia.org

Sürdürülebilir Küresel Amaçlar hakkında detaylı bilgi için: https://kureselamaclar.org

adreslerini ziyaret ederek detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

--

--